Tijdens het kookmoment ontdekten we hoeveel plezier Beka hieraan beleefde. Hij koos niet één maar wel vijf lievelingsgerechten en neuriede tijdens het bereiden van de kaaslasagne. De foto's waarop hij staat te koken, gingen mee naar zijn interview bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.
Tijdens de opendeurdag van het opvangcentrum voor asielzoekers van Broechem (ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan) vinden we hem bij de brunch waar hij zijn - inmiddels befaamde - auberginerolletjes serveert en bezoekers wijst op de grote foto in plexiglas waarop hij trots zijn lievelingsgerecht toont.
'Weet je het al?' vraagt Beka me. 'Ik heb goed nieuws. Ik ga koken in het restaurant van een goede kok in Antwerpen!'
'Toch niet bij de Instroom academy* van Seppe Nobels?'
'Ja, daar!'
'Dat is geweldig nieuws, Beka! En zo verdiend! Ik weet zeker dat je dat goed zal doen. Wanneer start je?
'Ik ging deze week al, en volgende week weer op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.'
'Ik heb goed nieuws', vertrouwt Beka me toe. 'Vanaf nu kook ik vier dagen per week bij de instroom academy in Antwerpen.
*Instroom is geen gewoon restaurant. Het is een opleidingsacademie, een samenwerking tussen Seppe Nobels en GATAM vzw, gesteund door VDAB en de stad Antwerpen. Bij Instroom betaal je niet voor je maaltijd, wel voor de opleiding van vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers. Zij zorgen zo voor de springplank naar een nieuwe toekomst in België voor elk van hen.
'Waaw! Ik ben zo trots op jou! Heel veel succes!!'
En dan gaat Beka weer verder met het serveren van auberginerolletjes en het aanprijzen van die overheerlijke rundslever met noten en granaatappeltijes...
- Gitt en De vrijwilligers van de Verhalenweverij -